שלי רבן

מתוך ריאלי-ויקי | בית הספר הריאלי העברי בחיפה
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

הגדרת המושג

הגדרת מושג- אוניברסיטה: במאה ה-11 החלו לקום אוניברסיטאות בחלק מערי אירופה, הראשונה קמה בבולוניה שבאיטליה בשנת 1088. אוניברסיטה פירושה בלטינית התאגדות, והכוונה לאגודה של מורים או של תלמידים, או לאגודה של מורים ותלמידים. רוב האוניברסיטאות התפתחו מבתי ספר שהתקיימו ליד מנזרים וכנסיות. הן התפתחו כאשר גדלה אוכלוסיית הערים וגבר הרצון לרכוש ידע והשכלה, ובתי הספר שליד הכנסיות והמנזרים לא יכלו עוד לספק את צורכי האוכלוסיה. התלמידים החלו ללמוד באוניברסיטה בגילאי 14-15, תחילה למדו את "האמנויות החופשיות" (מקצועות הבסיס) וחלקם המשיכו ללימודים גבוהים.

ניתוח מקור ראשוני

Historyproject.jpg


תעודת זהות המוען: המהר"ל מפראג. הנמען: 300 הכמרים המלומדים שהוזמנו לויכוח. הבמה: הויכוח בין הכמרים הנוצרים למהר"ל בפראג (משוער בכנסייה). התאריך: אין תאריך מדויק, תקופת ימי הביניים. ניתוח התוכן זיהוי עובדות: "מי אשר טוען שהיהודים אשמים במות ישו..."- שתי עובדות: 1. ישו מת. 2. יש הטוענים שהיהודים אשמים במותו. זיהוי דעות\פרשנויות: "מי אשר טוען שהיהודים אשמים במות ישו אפיקורס הוא ואין לו אמונה בהנהגת האלוהים והשגחתו בעולם"- שתי דעות: 1. הדעה שאומרת שהיהודים אשמים במות ישו. 2. דעת המהר"ל שאומרת שמי שטוען שהיהודים אשמים במות ישו הוא אפיקורס. א) מסגרת הזמן- ימי הביניים. ב) מסגרת המקום- פראג (משוער בכנסייה). ג) אירועים\מושגים מרכזיים ומשפיעים - אירוע מרכזי ומשפיע: הויכוח בין המהר"ל לבין 300 הכמרים בחסותו של הקרדינל. מושגים מרכזיים- 1. אפיקורס: מי שאינו מאמין בקיומו של האלוהים. 2. עלילה: המצאה או האשמת שווא. ד) הקשרים בין האירועים\המושגים לדברים המתוארים במקור הראשוני - כל הדברים נאמרו במסגרת האירוע המרכזי- הויכוח. המושגים עזרו למהר"ל להסביר את עצמו ולהעביר את המסר שניסה להעביר. ביטוי טעון: "הושיעני נא אבי"- ביטוי שמעורר תגובה רגשית חזקה בקרב הקוראים. ביטויים המעידים על עמדתו של הכותב: 1."מי אשר טוען אשמים במות ישו אפיקורס הוא". 2. "...אם חושבים אתם כי לא היה בכוחו להציל את בנו יחידו הרי זה כאילו אמרתם "אין בכוחו של המלך האלוהים לעשות כלום..."" עמדתו של המהר"ל היא שמי שחושב שהיהודים אשמים במות ישו, לא מאמין בכוחו של אלוהים מכיוון שאם היה מאמין בו היה יודע שאלוהים היה יכול להציל את ישו מידי היהודים. תחום החיים הנדון במקור- תחום דתי. דוגמא מהמקור: "אמונת הנוצרים אומרת כי ישו היה בנו יחידו וחביבו של אלוהים...".

טבלת עזר לזיהוי הנרטיבים

נרטיבים אגדה/ סיפור/ מקרה מיוחד המתקשר לאתר ההיסטורי פסטיבלים/ תהלוכות/ מועדים/ חגים/ המתקשרים לאתר ההיסטורי הפרטים באתר ההיסטורי המצביעים/ מעידים על נרטיבים
נרטיב של פשוטי העם הצ'כים בשלב זה לא ידוע אירועי תרבות, תערוכות ואירועים חברתיים, כולל טקסי חתונות הציורים על השעון
נרטיב חירות של תושבי העיר בשלב זה לא ידוע בשלב זה לא ידוע רבים מהבניינים המרשימים ביותר בעיר נבנו לאחר השחרור מהשלטון האוסטרי
נרטיב של הפרוטסטנטים 21.6.1621 – עשרים ושבעה מנהיגים פרוטסטנטים הוצאו להורג בכיכר סטרומצקה העתיקה בהוראת הקיסר הקתולי פרדיננד בשלב זה לא ידוע

כנסיות הוסיסטיות באיזור, לוח ארד מתחת לקפלה של בית העירייה שמתעד את שמותיהם של עשרים ושבעה המנהיגים הפרוטסטנטים שהוצאו להורג


פיסקה אודות הנרטיבים

בבית העירייה הישן ובשעון האסטרונומי בפראג ניתן לזהות מספר נרטיבים. במהלך החקר אודות בית העירייה והשעון ביררתי מספר נתונים המאפשרים לי לזהות את הנרטיבים ואת הקשר ביניהם. הציורים על השעון האסטרונומי שעוצב מחדש על ידי יוזף מאנס במאה ה-19 מעידים על הנרטיב של פשוטי העם הצ'כים: מאנס חקר את חייהם של איכרי בוהמיה וכלל בחוגת השעון ציורים המייצגים את עבודת האיכרים וחייהם בחודשי השנה. כלומר, פשוטי העם מיוצגים בבית העירייה הגדול והחשוב. בנוסף, כיום מתקיימים אירועים וטקסים של פשוטי העם בבית העירייה, מה שמחזק את הנרטיב של פשוטי העם. במאה ה-19, שחרר השלטון האוסטרי את אחיזתו בפראג, מה שגרם לאומה הצ'כית לגלות את ההיסטוריה שלה ואת תרבותה מחדש. בעקבות זאת, נבנו כמה מהבניינים החשובים והגדולים בפראג, מה שהביא לתחייה לאומית וגאווה של התושבים. בנייה זו מעידה על נרטיב של תחושת חירות של תושבי העיר. בכיכר סטרומצקה, שבה ממוקמים בית העירייה הישן והשעון האסטרונומי, ממוקמות גם כמה כנסיות הוסיסטיות, מה שמעיד על נרטיב של תנועת הפרוטסטנטים. בנוסף, ישנו לוח ארד מתחת לקפלה של בית העירייה הישן, שמתעד את שמותיהם של 27 מנהיגים פרוטסטנטים שהוצאו להורג בכיכר סטרומצקה העתיקה ב-21 ביוני 1621. לסיכום, ניתן לראות איך משתלבים הנרטיבים- הנרטיב של פשוטי העם הצ'כים, הנרטיב של חירותם של תושבי העיר והנרטיב של הפרוטסטנטים. הקשר בין הנרטיבים הוא שילוב והשלמה. באופן זה מייצגים בית העיריה והשעון חלקים שונים בעם הצ'כי ובהסטוריה שלו.

טקסט: אתרים בעולם מספרים היסטוריה

שלי רבן, ח'7

טקסט מענה על השאלה הפוריה מנקודת מבט של דמות המייצגת את אחד מהנרטיבים

שמי קרל הרולד. נולדתי בפראג בשנת 1245 ליאן ומתילדה הרולד. הייתי בנם הצעיר ביותר. כשהם נפטרו בשיבה טובה מצאתי בביתם מסמכים שונים ובהם גם שני מסמכים שכתב אבי. אמי מעולם לא ידעה קרוא וכתוב. ברצוני לשתף אתכם במסמכים אלה כדי שהדורות הבאים יכירו את הסיפורים של האנשים שבנו את פראג.

קטע מיומנו של אבי: אבא מגיע לפראג שלום, שמי יאן הרולד. אני בן 25 ואני תושב העיר פראג מזה חמש שנים. לפני שעברתי לגור בפראג בשנת 1225, גרתי בכפר קטן ששמו מיסלן, שממוקם 165 ק"מ דרומית לפראג. בכפר עבדתי מבוקר ועד לילה כדי לדאוג לפרות, לקחת אותן לאחו ולחלוב אותן וכל זה בשביל האדון. בתקופה שלפני המעבר שלי לעיר הגדולה, חברים ומכרים רבים מהכפר החלו לעזוב את הכפר ולהתפזר בערים הגדולות בצ'כיה. נשארתי עם מעט חברים. הבנתי שמקומי בעיר ולא בכפר, רציתי לנסות משהו חדש. בחרתי לעבור לפראג הרחוקה כדי להתנתק מהחיים הקודמים וכדי שהאדון לא יוכל למצוא אותי. לאחר המעבר, הבנתי שגם בכפרים שכנים היו עזיבות של תושבים שחיפשו את מזלם בערים הגדולות. איכרים וצמיתים רבים עברו לפראג וערים נוספות בתקווה להשתחרר מאדוניהם ולהיות חופשיים. הסניורים מחפשים אחר צמיתיהם ולכן באיזורים מסויימים נקבע כי מי שגר בעיר במשך יותר משנה כבר לא משועבד לאדונו. במקומות אלה נוהגים לומר "אוויר העיר משחרר", כך שמעתי. השמועות אומרות שבשנים האחרונות התפתחות הערים באירופה הגיעה לשיאה. ואכן, כאשר הגעתי לפראג מאד התפעלתי מהבתים הגדולים והבניה החדשה הרבה בעיר. שמתי לב שעדיין אין בניין אחד לעיריה והמשרדים של העיריה מפוזרים בכמה בתים קטנים. אני חושב שבשנים הקרובות יבנו בית כזה. הדבר העיקרי שמעציב אותי לפעמים הוא שהורי הקשישים נשארו מאחור במיסלן, אבל אני יודע שיש שם אנשים טובים שידאגו להם. אני מאד מקווה שאכן תהיה לי התחלה חדשה וטובה של החיים בפראג ובמיוחד שאבנה לעצמי משפחה.


מכתב: אבא כותב להוריו על החיים בפראג אמא ואבא היקרים, אני מאד מתגעגע אליכם ומקווה שהחיים שלכם שלווים וטובים בכפר. החיים בעיר הם שונים מאד. למשל, אין פה בכלל פרות אבל יש כאן סוסים. אנשים נוסעים בכרכרות עם סוסים ברחובות. יש שני שינויים מאד גדולים בחיים שלי מאז שהגעתי לפראג. מיד כשהגעתי היה לי חשוב למצוא עבודה כדי שלא אהיה רעב. מצאתי עבודה בתור נגר שזה מקצוע מצויין לעיר הצומחת במהירות. התחלתי בתור שוליה אצל נגר ידוע בעיר ואני מקווה בקרוב לפתוח נגריה משלי. בגלל שבונים הרבה בתים חדשים בעיר, יש לנו עבודה בשפע. השינוי הגדול והמשמח השני בחיים שלי הוא שהכרתי את מתילדה שהיא אישה טובה ויפה ואנחנו נשואים כבר שנה. כעת אנחנו מצפים ללידת התינוק הראשון שלנו. אני מאחל לכם שתמשיכו להיות בבריאות טובה ואני מקווה לקבל מכם מכתב. בנכם האוהב, יאן

מאד התרגשתי לקרוא את המסמכים האלה ומסמכים נוספים שמצאתי בבית של הורי. זה הזכיר לי תמונות מהילדות שלי כשהייתי הולך לנגריה של אבא, יושב לידו ומסתכל איך הוא בונה את השולחנות והכסאות שהזמינו אצלו לצורך ריהוט הכנסיות החדשות שנבנו אז בעיר. כיף לי לדעת שאבא שלי הוא מבוני העיר ואני ממשיך את דרכו. כיום אני עובד על פרוייקט של בניית בית גדול ויפה שבו יהיה ראש העיר. זה יהיה בית העיריה ובכל המדינה ידעו שזה הבית היפה ביותר. את הבית קנו מכספי מסי יין וכעת עיקר העבודה היא על מגדל גבוה שיהיה צמוד לבית וממנו יראו את כל העיר והנוף שמסביבה. אנחנו בונים את הבניין והמגדל בסגנון האדריכלות הגותית שהוא כעת הסגנון המקובל ביותר בכל אירופה. זה אומר שבתוך הבניין יהיו אולמות גדולים ומוארים ובראש המגדל יהיו צריחים מחודדים. בעזרת הסגנון הגותי אנחנו הופכים את פראג לעיר מודרנית שתמשוך אנשים ממקומות שונים באירופה. הבית הזה מסמל גם את החופש של מדינתנו האהובה משלטון האוסטרים.

טבלת איפיון לפי תחומי חיים

Table.JPG

משפט סלוגן לאתר ההיסטורי

בואו לבית העיריה הישן בפראג כדי להנות מסיורים מרתקים בתוך המבנה הכוללים צפייה בשעון האסטרונומי היחיד במינו, והשקיפו על הנופים המרהיבים של העיר היפהפיה.

ציטוט רלוונטי לאתר ההיסטורי

" נדמה שאת המאפיינים המיוחדים של עיר מיוחדת זו ניתן לסכם בשעון הנמצא בחזית בית העירייה, אשר במקום ספרות מוצגות בו אותיות עבריות, ומחוגיו נעים לאחור. ללמדנו שבפראג הזמן אינו הולך קדימה, אלא אחורה, או שמא הזמן הוא חסר משמעות." -אליהו בירנבוים, הרב הראשי של קהילת טורינו.

רפלקציה